Какво предлага Центърът?

Центърът за правна консултация на пострадали от корупция (АЛАК) предоставя безплатна правна консултация и експертна препоръка на граждани, решени да сезират институциите относно случаи на корупция и да защитят законните си права.

Ако сте станали свидетел или жертва на корупция или разполагате с данни за нарушения в сферата на обществените поръчки, инфраструктурните проекти, усвояването на европейските фондове, образованието, местното самоуправление, съдебната власт –  ПОДАЙТЕ СИГНАЛ!

Нашите юристи ще Ви предложат напълно безплатно:

АЛАК предлага специална помощ на лица, подаващи сигнали за нередности в институциите, в които работят. Нашите експерти ще подпомогнат Вашата защита ако сте станали обект на несправедливо преследване заради подадена от Вас информация.

Центърът за правна консултация на пострадали от корупция и екипът на Асоциация „Прозрачност без граници” извършват и застъпнически кампании пред институциите с цел предприемане на по-ефективни мерки за противодействие на корупцията в секторите, в които са получени най-голям брой сигнали.

От 2015 година Асоциация „Прозрачност без граници” има споразумение за сътрудничество с Националното бюро за правна помощ, което дава възможност на гражданите да получат подкрепа и при тяхното процесуално представителство пред съда.

Какво НЕ предлага Центърът?

Обработка на анонимни сигнали – в съответствие със законите, действащи в България, институциите и разследващите органи не предприемат действия по анонимни сигнали. Това обвързва и екипа на АЛАК, който изисква данни като Вашите имена, адрес и телефон или електронна поща за връзка. Ако не желаете да предоставите Вашите данни, Вашият сигнал ще бъде регистриран от нас и използван само за целите на статискатата.

Разследване на сигнали за корупция – правомощията на АЛАК не включват разследване на случаи на корупция. Ние ще Ви помогнем да сезирате съответните държавни органи или, в определени случаи, ще го направим от името на Центъра за правна консултация на пострадали от корупция.

Кампании срещу конкретни личности или институции – Центърът за за правна консултация на пострадали от корупция се поддържа от Асоциация „Прозрачност без граници“ – националното представителство за България на международната организация за борба с корупцията Transparency International. В съответствие с фундаменталните принципи на световната коалиция, от която сме част, ние не назоваваме имена и не атакуваме отделни личности или институции.

Процесуално представителство в съда или пред други държавни органи по случаи, свързани с подадени сигнали или по други дела – в случай, че отговаряте на изискванията на Националното бюро за правна помощ, ще можете да се възползвате от услугите на Бюрото за процесуално представителство.

При обаждане на безплатната телефонна линия 0800 11 224 с Вас ще разговаря дежурен служител на Центъра. Ако сте предпочели да подадете сигнал чрез електронната форма или по електронна поща, в рамките на три работни дни ще Ви изпратим потвърждение за получаването му.

Разкажете/опишете възможно най-подробно всичко, което знаете за случая. Оставете телефон и/или адрес на електронна поща, за да можем да се свържем с Вас, в случай че са необходими допълнителни данни. След  уточняване на фактите по случая, нашите юристи ще Ви насочат към компетентната институция, ще Ви помогнат да изготвите жалба или сигнал или ще насрочат интервю за правна консултация.

Центърът работи по ясно установени правила и гарантира конфиденциалност на получената информация.

Ще Ви бъдем признателни, ако ни уведомите за отговора на институцията, към която Ви насочихме и изхода на случая, независимо какъв е той. Ще се радваме да споделите, дали сте доволни от помощта, която Ви е била предоставена от екипа на АЛАК на alac@transparency.bg.

Как да се свържете с нас?

Обадетете се на телефон 0800 11 224. Това е напълно безплатна линия за обаждания от територията на България, на която можете на подадете сигнал за корупция и да получите правна консултация. Линията е отворена всеки делничен ден от 9:30 до 17:00 ч.

Подайте сигнал за корупция по електронен път от тук или на електронна поща alac@transparency.bg. Ние ще потвърдим получаването на сигнала и ще се свържем с Вас, ако е необходима допълнителна информация.

Можете да изпратите Вашия сигнал или документи по пощата на адрес: гр. София 1000, п.к. 72. Не забравяйте да оставите обратен адрес или телефон за връзка с Вас.Проектът се осъществява с финансовата
подкрепа на Европейската комисия,
по програма "Превенция и противодействие на престъпността",
Home/2012/ISEC/AG в периода 2014 - 2015 година.